Utomhusklinkers

Att lägga utomhusklinkers är både snyggt och stilfullt på samma gång. Ytan är slätare och jämnare om man jämför med till exempel marksten, och passar därför utmärkt till att använda som underlag till en terrass/uteplats, till att ”klä in” trappan med, ha runt poolen etc. Det skapar en snygg och härlig känsla av lyx så länge man väljer rätt utomhusklinkers i rätt modell. För att man ska kunna ha klinkers ute måste den vara frostsäker, det gör att den därmed tål de olika väderlekarna och håller under en mycket längre tid. Utomhusklinkers finns i många olika storlekar och färger, vilket gör att du kommer kunna anpassa dem precis efter hur du vill ha dem.

>> Köp din marksten hos Stonefactory.se

Att lägga utomhusklinkers behöver inte vara så komplicerat, men känner man sig osäker så är det alltid bäst att ta hjälp av en seriös och ordentlig firma som lagt utomhusklinker förr. Bestämmer du dig däremot för att ta det i egna händer så kan dessa tips komma till god nytta:

1. Säkerställ att underlaget där ni valt att lägga klinkers verkligen passar för plattsättning. Mät även ut ordentligt hur många plattor som kan behövas och om ni kommer behöva dela plattorna. Isåfall behöver ni även ha en anpassad såg att dela dem med.

2. Rengör ytan där ni ska plattsätta och kolla även att den är jämn. Om inte måste detta åtgärdas innan ni kan börja lägga klinkers.
3. Behandla ytan med en primer anpassad för utomhusbruk (rådfråga i affären).

4. Använd fix samt fog som även den är anpassad för utomhusbruk (rådfråga även om detta i affären).

Det man också kan göra är att kolla instruktionsvideos och läsa om det på nätet innan man ger sig på att lägga klinkers själv. Dessa videos kan man enkelt finna på till exempel Youtube. Informationstexter kan man finna i diverse tidningar samt även på olika forum och hemsidor. Att lägga klinkers är dock, precis som plattläggning av marksten, ett väldigt tungt jobb och kräver en hel del styrka och tålamod. Det är dessutom viktigt att det blir rätt från början, så att man slipper riva bort och börja om.